• få hjælp til træfældning

Træfældning

Hvis ikke der findes bevaringsbestemmelser i din lokalplan, må du som udgangspunkt udføre træfældning og beskære dine træer på din egen grund frit, så længe du ikke gøre skade på en fælles hæk eller naboens ejendom.

 • Er dit træ blevet sygt?

  Er dit træ angrebet af svamp, biller, elmesyge eller en bakterie og ikke står til at rede, er det en god ide at få træet fældet, inden det falder i en storm, gør skade på din ejendom, eller spreder sygdom til andre træer i din have.

  træfældning hvorfor skal du fælde et træ
 • Kaster dit træ for megen skygge?

  Vil du have mere lys og luft i din have kan store træer med tætte kroner enten beskæres eller fjernes ved træfældning.

  Træerne vokser ikke ind i himlen. Siger man. Men faktum er jo, at jo det gør de sommetider. For alt i haven vokser, og sørger man ikke for den løbende vedligeholdelse, så ender det som oftest ud i vilde buskadser, tårnhøje træer og en generel beplantning, der lever sit eget liv.

  Den rette pleje og vedligeholdelse vil give dig en sund, kontrolleret og overskuelig have. De enkelte planter vil blive stærkere og tættere og udbyttet fra f.eks. frugttræerne vil blive bedre.

   
Planlægning af træfældning
 • Træer kan fældes hele året, men rent praktisk, er det bedst at udføre træfældning på løvtræer om vinteren, da der vil være mindst muligt oprydning, dog kan hård frost være en hindring ved træfældning hvor der er tale om meget vandholdige sorter.

  Der er ingen regler for, hvem der må udføre træfældning, men det kan være farligt og ende med at gøre mere skade end gavn, hvis du ikke har fuldkommen styr på teknikken.

  Når et træ skal fældes, drejer det sig ikke bare om at finde kædesaven frem, forberedelse er altafgørende for både sikkerhed og et godt resultat.

  Er der ledninger, bygninger eller andre større forhindringer i vejen, skal fældningsretningen undersøges. Her er grenenes retning, vindens retning, stammens hældning, kronens tyngderetning, og eventuelle sygdomme i træet vigtige faktorer.

  Vi starter oftest med at beskære selve stammen, så den er fri for kviste og grene der vil sidde i vejen for en træfældning.

   

 • belægning fra anlægsgartner

  Topkapning

  Hvis et træ er meget højt, kan det få en topkapning, hvilket er en risikofyldt opgave som kræver stor viden og det korrekte klatreudstyr, eller en lift, hvis træet ikke egner sig til klatring.

   
 • fældet træ bliver til dækbark

  Efterbehandling af stamme og grene

  Efter en træfældning kan træet skæres ud til brænde, barken og grenaffald kan forabejdes til flis eller bortskaffes.

 • Prisen på træfældningen
  beregnes ud fra: 

  Træsort

  Tykkelse

  Forhindringer

  Mængde af beskæring

  Tidspunkt

  Efterbehandling af stamme og grene

  Det er VIGTIGT at du benytter en fagmand, med forsikringerne i orden til træfældning, hvis du da ikke vil have en slem overraskelse, skulle uheldet ske.